Çevre İzinleri

* İşletmelerin, geçici faaliyet belgesi alınmasından itibaren yüz seksen (180) takvim günü içerisinde EK-3C’ de belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte çevre izni veya çevre izin ve lisansına başvuru yapması zorunludur.
* Başvuru, yetkili merci tarafından altmış (60) takvim günü içerisinde değerlendirilir.
* Yapılan değerlendirme sonucunda, başvuruda herhangi bir bilgi, belge, ölçüm, analiz sonuçları veya raporlarda eksiklik bulunması halinde, bu eksiklikler başvuru sahibine bildirilir. Bildirim tarihinden itibaren eksikliklerin doksan (90) takvim günü içinde tamamlanarak yetkili merciye sunulması zorunludur.
* Başvuru yetkili merci tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bilgi ve belgelerle birlikte ölçüm, analiz sonuçları ve raporların uygun bulunması durumunda çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi düzenlenir.

Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin geçerliliği ve yenilenmesi

İşletmelere verilen çevre izni veya çevre izin ve lisans belgeleri beş yıl süre ile geçerlidir. İşletmeler belge geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü önce başvuru yapmak ve beş yıllık süre dolmadan yeniden çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadır.
Bu süreç çevre izni belgesi için her durumda, çevre izin ve lisansı belgesi için ise mevcut lisans konuları ile ilgili prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik olmaması durumunda, GFB başvuru süreci uygulanmaksızın ilgili yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında yürütülür.

*** Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci aşağıdaki belirtilen değişikliklerin gerçekleştirilmesini müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden başlatılır.
a) İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi,
b) İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,
c) İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi,
ç) İşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması.

*** Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 kapsamında yer alıp, geçici faaliyet belgesi olmadan faaliyete başladığı tespit edilen işletmelere, 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümlerine göre idari yaptırımlar uygulanır. Söz konusu işletmeler geçici faaliyet belgesi düzenlenene kadar faaliyette bulunamaz.

Çevre iznine tabi olmayan işletmeler
* İzin ve Lisans Yönetmeliği' nin, EK-1 ve EK-2 listelerinde yer aldığı halde alıcı ortama herhangi bir hava emisyonu ve atıksu deşarjı olmayan işletmeler yetkili mercie müracaat etmek zorundadır. Çevre izin muafiyetine ilişkin değerlendirme yetkili merci tarafından yapılır.
* İzin ve Lisans Yönetmeliği' nin Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer almayan faaliyetler için kapsam dışı görüş yazısı talebinde bulunulmalıdır. Bu talep doğrultusunda İl Müdürlüklerince istenen belgeler aşağıdaki gibi olacaktır.
1) Dilekçe,
2) Kapasite Raporu 
3) İş Akım Şeması
4) ÇED görüşü
5) Makine yerleşim planı (Vaziyet Planı)
6) İmza sirküsü
7) Ticari sicil gazetesi
8) İSKİ den alınmış atıksu bağlantı izni veya deşarj kalite kontrol ruhsatı (DKKR)

* Kuruldukları yerde bir yıldan az faaliyet gösterecek geçici işletmeler, bulundukları İlin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne çalışma süreleri ile ilgili bildirimde bulunmaları halinde, çevre izni kapsamı dışında değerlendirilir.
*** EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almayan işletmeler ile kuruldukları yerde bir yıldan az faaliyet gösterecek işletmeler ilgili mevzuatta belirlenen esas, hüküm ve sınır değerlere uymak zorundadır.

Çevre İzin Belgesi Kapsamına Giren Konular
Çevre izinleri aşağıdaki başlıklar kapsamında Çevre İzin Belgesi olarak tek belge haline getirilmiştir.
-Hava Emisyonu
-Çevresel Gürültü
-Atıksu Deşarjı
-Derin Deniz Deşarjı

Çevre Lisans Belgesi Kapsamına Giren Konular
Çevre lisansları aşağıdaki başlıklar kapsamında Çevre İzin ve Lisans Belgesi olarak tek belge haline getirilmiştir.

Geri Kazanım
-Tehlikeli Atık
-Tehlikesiz Atık
-Atık Yağ
-Bitkisel Atık Yağ
-Atık Pil ve Akümülatör
-Ömrünü Tamamlamış Lastik
-Ambalaj Atığı

 Bertaraf
-Atık Yakma ve Birlikte Yakma
-İleri Termal İşlem Tesisleri (Piroliz, Gazlaştırma)
-Düzenli Depolama

 Ara Depolama
-Atık Ara Depolama Tesisi

 İşleme
-Tıbbi Atık Sterilizasyon
-Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma
-Gemi Geri Dönüşüm Tesisi
-Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi
-Tanker Temizleme
-Hurda Metal / ÖTA (Ömrünü Tamamlamış Araç) İşleme
-ÖTA Geçici Depolama
-Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya İşleme
-Atık Kabul Tesisi

 Arındırma
-PCB Arındırma